Професія медсестри, або саме жіночне втілення гуманізму

12 травня відзначається Всесвітній день медичної сестри. Хоча фактично святу вже більше ста років, офіційно воно було засновано тільки в 1971 році за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та Асоціації медичних сестер Всесвітній день медичної сестри відзначається  з 1997 року як своєрідна подяка за щоденну роботу та визнання важливості медсестринського фаху на державному рівні.

Медсестра – це співробітник, який виконує всі призначення лікаря. Роль медсестер в діяльності будь-якого медичного закладу вкрай складно переоцінити. З цієї причини багато жінок віддають перевагу саме цій професії, яка дозволяє подбати про працевлаштування в мінімальні терміни і пред’являє набагато менше вимог, ніж до лікарів.

День медичної сестри відзначається з моменту об’єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію – міжнародну раду медичних сестер.

Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтінгейл (12.05.1820 – 13.8.1910). Всесвітній день медичних сестер за рішенням Міжнародної організації Червоного хреста є саме в її честь, в день її народження – 12 травня. Тоді й сформувався стійкий стереотип: медсестра – це санітарка, яка виносить з поля бою поранених або стоїть біля операційного столу.

Цікаві факти: найбільше число медсестер в Фінляндії – на 100 000 осіб припадає 2162 медсестри. Для порівняння, на Гаїті на 100 000 осіб припадає 5 медсестер.

На роботі кожна медична сестра повинна бути постійним посередником між лікарем і всіма його пацієнтами. Спеціаліст повинен спілкуватися з пацієнтами, надавати моральну підтримку і доглядати за ними.

Перелік трудових обов’язків будь-медсестри виявляється досить великим, причому він завжди залежить від посади і спеціалізації. Об’єднуючим аспектом є необхідність надання допомоги і догляду пацієнтам.

Медсестрами можуть бути тільки ті жінки, які здатні співпереживати і співчувати ближнім. При цьому для успішної трудової діяльності потрібно не тільки знати особливості виконання всіх обов’язків, а й бути хорошим психологом, так як пацієнти часто потребують психологічної підтримки медсестер.

Беручи до уваги подібні аспекти, можна зрозуміти, наскільки важливо мати високий рівень стресостійкості, адже хворі люди володіють різним характером і приходять до лікаря з різними діагнозами і не завжди можуть розраховувати на одужання.

Медсестрами можуть бути тільки ті жінки, які здатні співпереживати і співчувати ближнім. При цьому для успішної трудової діяльності потрібно не тільки знати особливості виконання всіх обов’язків, а й бути хорошим психологом, так як пацієнти часто потребують психологічної підтримки медсестер. Беручи до уваги подібні аспекти, можна зрозуміти, наскільки важливо мати високий рівень стресостійкості, адже хворі люди володіють різним характером і приходять до лікаря з різними діагнозами і не завжди можуть розраховувати на одужання.

МОЖЛИВОСТІ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

  • Професія медичної сестри є однією з найпоширеніших. Співробітники такої кваліфікації потрібні в кожному медичному закладі, тому шанси на працевлаштування виявляються досить високими.
  • При наявності вищої освіти можна претендувати на посаду старшої медичної сестри, головної медичної сестри. Якщо все-таки отримати освіту в сфері лікарської справи, можна згодом стати досвідченим лікарем.

ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ПРОФЕСІЇ МЕДСЕСТРИ

Кожна медсестра повинна бути готова до того, що обрана професія має, як перевагами, так і недоліками.

  • Медсестри можуть розраховувати на наступні переваги працевлаштування:
  • Можливість отримання медичної освіти для подальшого кар’єрного просування.
  • Розуміння того, що медсестра рятує життя багатьох людей.
  • Подяка пацієнтів, які отримали підтримку і пройшли курс лікування за допомогою медсестри.
  • Досвідчена медсестра може в мінімальні терміни знайти підходящу підробіток. Таким чином, отримання додаткового заробітку стає оптимальним варіантом для медичних сестер, які прагнуть до оптимальних умов проживання.
  • Перераховані вище переваги роботи медсестрою сприяють тому, щоб трудова діяльність приносила радість і оптимальний дохід.

НЕДОЛІКИ

  • Важливо розуміти, що при роботі медсестрою існують такі недоліки професії:
  • Нічні чергування, які найчастіше припадають на святкові дні.
  • Не дуже високий рівень зарплати.
  • Стресові ситуації, з якими найчастіше доводиться стикатися по роботі.
  • Серйозні фізичні навантаження, до яких виявляються підготовлені не всі медсестри.
  • Ризик заразитися інфекційною хворобою під час спілкування з пацієнтами.
  • Не всі хворі люди можуть проявляти вдячність.

Незважаючи на перераховані вище недоліки, робота медсестрою може бути затребуваною і досить престижною з урахуванням сучасних реалій.